menu
header image

UZ Gent

Lekker eigenhandig: kookboek voor éénhandig koken

‘Lekker eigenhandig’, een kookboek, opgesteld door zorgverleners, patiënten en een topchef, met recepten die men eenhandig kan klaarmaken.

Focus

Vanuit patiënten kwam de feedback dat dagelijkse handelingen toch moeilijk blijven, ook na revalidatie. We zochten naar een initiatief waarbij we aan patiënten met een beperking toch het gevoel kunnen geven nog actief te kunnen zijn en waarbij we veel mensen konden sensibiliseren rond beroertezorg.

Aanpak

We zouden iets moeten maken dat veel aandacht zou krijgen, iets dat nog niet bestaat. Zo kwamen we op het idee om een kookboek te maken voor mensen die éénhandig (bijvoorbeeld na een beroerte) moeten koken. Na een revalidatie valt de therapeut weg om patiënten bij te staan in de keuken, een kookboek om hen te helpen leek ons een goeie keuze.

We hadden geen budget, maar we waren wel zeker dat de opbrengst naar een patiëntenvereniging zou gaan, dus we moesten een crowdfunding opstarten. Dit ging vrij vlot, mensen geloofden wel in ons project. Het boek via een uitgever uitgeven leek ons te risicovol gezien de grote oplage dan nodig is. We zouden het dus zelf uitgeven. We zijn dan gaan aankloppen bij de thuiszorgwinkel van de christelijke mutualiteit, de grootste thuiszorgwinkel in Vlaanderen. Zij wilden al heel snel gaan samenwerken, zij gaven mede ook een sponsoring en de boeken worden nu ook verkocht in hun 60 winkels. De vormgeving werd gedaan door studenten die een opleiding grafische vormgeving volgen, ook deze school gaf een sponsoring en de studenten hebben op deze manier veel bijgeleerd. De recepten komen van een jonge kok, met een eigen restaurant die hieraan gratis meewerkte.

Resultaat

Succesfactoren

Belang voor de zorg in het algemeen

  • Wij denken dat het belangrijk is om af en toe buiten je ziekenhuis te treden. Mensen weten nog te weinig de risicofacturen op een beroerte, hoe men moet handelen, het belang van snel naar het ziekenhuis te gaan, enz… De kracht van (sociale) media is enorm, projecten geven de mogelijkheid om op te vallen en mensen bewust te maken.
  • Projecten starten die patiënten helpen en die hun participatie vergroot waardoor hun alledaagse activiteiten blijven uitvoeren is van zo’n groot belang. We mogen niemand vergeten en moeten diegene helpen die onze hulp nodig hebben.
  • Op die manier geld opbrengen en dit aan het goede doel kunnen schenken is dan ook de kers op de taart!
  • We hoeven niet altijd bij te dragen aan de zorg door onderzoek te doen en dit te publiceren, projecten die de patiënt rechtstreeks helpen zijn minstens evenwaardig. Je gaat erdoor gaan samenwerken als team en gaat zelf ook actief gaan nadenken over kwaliteit bieden in de zorg!

Video

Details